Vročinski val v Evropi: Skrbi grških otokov

Kljub rekordnim temperaturam po svetu se še vedno širi dezinformacija o ekstremnem vremenu

Evropa se to poletje sooča z vročinskim valom, še posebej v državah, kot so Španija, Grčija in Italija. Sredi julija je Rim doživel najbolj vroče vreme v zgodovini: 42 stopinj Celzija. Kljub temu nekateri uporabniki družbenih medijev poskušajo dvomiti, da ima ta rekordna temperatura kaj opraviti s podnebnimi spremembami.

Grke skrbi, da bo vročina prizadela turizem in uničila pridelke

Vsako leto približno 1,3 milijona ljudi obišče grški otok Kos zaradi njegovih peščenih plaž in značilnih modro-belih zgradb. Vendar je lokalne oblasti strah, da bo bleščeč ugled otoka pri turistih kmalu zbledel. Dolgotrajni vročinski vali v Grčiji bi lahko v prihodnosti odvrnili obiskovalce, da bi prišli na dopust v juliju in avgustu. Država je nedavno doživela najbolj vroč konec tedna v 50 letih, ko so temperature presegle 50 °C.

Kmetje in proizvajalci že čutijo posledice višjih temperatur

Kos, ki leži na robu Dodekaneških otokov, je bil v zadnjih mesecih prizadet tudi z hudo sušo in malo padavinami. Vse bolj blage zime pomenijo, da oljčna drevesa nimajo toliko hladnejših dni, ki jih potrebujejo za pravilno rast.

Toplo vreme vpliva tudi na pridelavo vina

Vinska industrija si poskuša ustvariti ime izven otoka, vendar povečanje vročine spreminja kemično sestavo grozdja, kar spreminja okus vina – in to ne na bolje. Srečoma obstajajo nekateri načini za zmanjšanje škode, vendar bo potrebno več naložb za plačilo večje strokovnosti.

Ali je vročinski val povezan s podnebnimi spremembami?

Po novem poročilu World Weather Attribution, ki preučuje vzroke ekstremnega vremena, “Evropa v zadnjih letih zaradi segrevanja, ki ga povzročajo človeške dejavnosti, vse pogosteje doživlja vročinske valove. Brez podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, bi bili ti vročinski dogodki izjemno redki.” Sklepajo, da bi bil julij 2023 v južni Evropi praktično nemogoč, če ljudje ne bi segreli planeta z izgorevanjem fosilnih goriv.

Leave a Comment